Viktiga saker att tänka på vid flytthjälp

Det är mycket att tänka på när det är dags att flytta. Här svarar vi på några av de frågor som många ställer i samband med en flytt.

När måste man boka flytthjälp?
Självklart är det bra att vara ute i så god tid som möjligt för att hitta flytthjälp stockholm. Då minskar risken för att flyttfirmorna är fullbokade och du kan välja den flyttfirma som bäst passar dina behov. De flesta flyttfirmor har mycket att göra runt månadsskiften. Ta därför kontakt med flera flyttfirmor och säkerställ att du får flytthjälp när du behöver det.

Hur fungerar rut-avdraget?
Rut-avdraget är ett skatteavdrag som privatpersoner kan använda för olika tjänster. För att kunna använda avdraget måste du vara skriven och betala skatt i Sverige. Avdraget är 30 procent på arbetskostnaden. Du som anlitar en flyttfirma behöver inte göra något. Det är flyttfirman som lämnar in korrekta uppgifter till Skatteverket.

Packning och lån av kartonger
En tjänst som flyttfirmor normalt erbjuder är packning. Då kommer de hem till dig, ofta en eller några dagar före själva flytten, och packar ner dina saker i kartonger. Packhjälpen bokar du vid samma tidpunkt som du bokar flytten. Du kan också välja att packa ner dina saker själv i kartonger. Många flyttfirmor lånar ut flyttkartonger till sina kunder utan att ta extra betalt. Det är dock viktigt att känna till att flyttfirmans försäkringar endast gäller om de också ha packat ner föremålen. Har du många ömtåliga saker som är svåra att ersätta kan det därför vara ett alternativ att helt enkelt låta dessa saker gå vid sidan av. Packa ner dem försiktigt i din bil och kör dem själv till din nya bostad.

Tunga och otympliga möbler och saker
Har du många tunga och otympliga möbler och saker är det bra att flyttfirman vet om detta i förväg. Ibland kan de nämligen behöva särskilda redskap för att flytta dessa saker på ett smidigt sätt. Många flyttföretag hjälper också till att plocka isär möbler och skruva ner väggfasta föremål. Du kanske till exempel har ett matbord där det enkelt går att ta bort benen eller en väggfast hylla som ska med i flytten? Det viktigaste är att du förmedlar detta till flyttfirman så att deras arbete flyter på så snabbt och smidigt som möjligt.

Trappor eller hiss
Det är också viktigt att du berättar hur din gamla och din nya bostad ser ut. Bor du på tredje våningen i en fastighet utan hiss? Hur ser parkeringsmöjligheterna ut? Är det extra trångt någonstans? All denna typ av information måste flyttfirman veta före flyttdagen för att kunna förbereda sig på bästa sätt och ge dig en rimlig offert.