Flytta piano – vanlig flyttfirma eller specialtjänst?

Det finns många olika typer av flyttfirmor. Vissa flyttfirmor utför främst vanliga bohagsflyttar. Andra är specialiserade på att flytta åt företag. Sedan finns det ytterligare andra som erbjuder särskilda specialtjänster. Hur ska du veta vilken som är rätt för dig?

Ett enkelt sätt att få reda på om en flyttfirma kan utföra just din flytt är att ringa upp dem. Du bör beskriva exakt vad som ingår i flytten, så att flyttfirman är medveten om vilken typ av flytt det handlar om. En seriös flyttfirma tar inte på sig uppdrag de egentligen inte klarar av. Det är till viss del en säkerhetsfråga för flyttfirmans personal.

I samma veva kan du passa på att ta in offerter från olika flyttfirmor. Prisnivåerna kan skilja sig betydligt åt mellan olika firmor, och det är värt att jämföra olika aktörer mot varandra.

Pianoflytt – inte för vilken flyttfirma som helst
Flytta otympliga möblerDu som är ägare till ett piano eller en flygel har extra anledning att vara noggrann med vilken flyttfirma du väljer. Om du är professionell musiker vet du så klart redan detta, men det står betydligt fler tangentinstrument ute i stugorna än vad det finns yrkespianister. Det är inte ovanligt att ägarna till dessa förutsätter att en vanlig flyttfirma kan flytta med deras pianomöbler.

Det kan de generellt dock inte. Om det inte uttryckligen står att de hanterar pianoflyttar på flyttfirmans hemsida, kommer de sannolikt inte fixa att flytta ditt piano på rätt sätt. Frågan om att anlita en speciell flyttfirma för just ditt piano handlar inte bara om att skydda flyttfirmans personal från extremt tunga lyft. Det handlar också om att skydda ditt piano. Vissa instrument har känslig mekanik, och kan ta skada av att transporteras på fel sätt.

Kan vara värt att anlita dubbla flyttfirmor för pianoflytt och bohagsflytt
Däremot kan flyttfirmor som specialiserat sig på att flytta pianon och flyglar ligga i det lite högre prissegmentet. Du som ska flytta ett piano samtidigt som du ska flytta hela ditt hem bör alltså fundera på om du kanske borde anlita en flyttfirma till pianoflytten och en flyttfirma till bohagsflytten. Det kan bli lite väl dyrt om pianoflyttarnas timpenning ska gälla för hela din flytt.

Däremot kan det finnas flyttfirmor som erbjuder pianoflytt som en del av ett större utbud flyttjänster. I de fallen är det självklart möjligt att anlita en och samma firma till hela flytten, utan att du blir ruinerad på kuppen. Då kommer det sannolikt in särskild personal för att flytta just pianot. Det kan också vara så att pianot åker i en särskild transport.